BEND “TRINITAS”


Župni bend TRINITAS je skupina mladih iz Novog Travnika koja djeluje pri župi Presvetog Trojstva u sklopu Katoličke Akcije koja je nedavno pokrenuta u župi. Spada među najmlađe glazbene skupine u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Formirali su se u kolovozu 2015. godine dolaskom novoga župnika dr.sc.don Ante Ledića. Glazbena skupina „Trinitas“ broji 7 pjevača i 7 instrumentalista, među kojima su: dvije gitare, dvije violine, bubanj, flauta i glasovir. Glavni vokal benda je Lorena Kozina, a prateći vokali su Antonio Bilogrević, Ilijana Janković, Matea Rajić, Darija Lukić, Matea Ilinković, Ana Jurić i Ivona Ribić. Instrumentalisti se glazbeno educiraju u srednjoj glazbenoj školi „Jakov Gotovc“ u Novom Travniku, a posredstvom projekta NCM „Ivan Pavao II.“ dobili su novu miksetu. Svi članovi benda su srednjoškolci.

Od samog početka djelovanja preuzeli su pjevanje svake nedjelje pod svetom misom u 18.00 sati na kojoj najviše dolazi mladi kako iz župe tako i iz okolnih župa. Na samom početku s njima je radio župnik Anto dok sami nisu postali dovoljno zreli i odgovori te se samostalno okupljali, dogovarali probe, repertoar i animiranje svete mise. Mladi u bendu su jedna kompaktna cjelina, vrlo otvoreni za suradnju, odgovorni i spremni sudjelovati i u drugim župnim aktivnostima. Činjenica je da je šest članica pohađalo školu za animatore a svi su uključeni i u skupinu volontera, zajedno sa još petnaestak drugih mladih. Rado se odazivaju pozivima NCM „Ivan Pavao II.“ te sudjeluju u programu koji organizira Centar. Već su bili zapaženi na „Marija festu“, susretu mladih u Komušini, duhovnoj obnovi za mlade u Travniku, sudjelovanju na kampu Katoličke Akcije grada Como u Italiji i mnogim drugim događanjima.

Ove godine (2016.) su pjesmom „Naš Bog i mi“, autorice teksta Gordane Glavaš i autora glazbe Josipa Dujmušića nastupili na Hosana Fest-u u Subotici. Veselom scenskom izvedbom i lijepom interpretacijom izmamili su ovacije brojne publike. Iako nisu dobili nagradu za njih je najveća nagrada plasirati se na festival, na koji je pristiglo dvadeset i pet skladbi a u konkurenciju ušlo petnaest najboljih. Zadovoljni onim što su pokazali i osmim mjestom na festivalu kratko su izjavili da ih „duhovne pjesme ispunjavaju i svi smo tu s istim razlogom, jer uživamo pjevajući i svirajući Bogu, to je naš način komunikacije, molitve i predanja Bogu.